Over schrijftherapie

Over schrijftherapie

Welk karakter van een boek/serie/film lijkt het meest op jou qua persoonlijkheid en waarom? Als je een ander fictief personage zou kunnen zijn, al is het maar voor één dag, wie zou je dan willen zijn en waarom?

Leg de twee karakters naast elkaar. Wat vind je van het personage dat op jou lijkt? Wat vind je van het personage dat je zou willen zijn? Welke karaktereigenschappen hebben zij? Welke eigenschappen herken je in jezelf?

Met schrijftherapie kun je je hele leven in kaart brengen en optimaliseren. Ik help je een sterk persoonlijk levensverhaal neer te zetten van waaruit je kunt zijn wie je bent én wilt zijn (zoals bv. de fictieve personages die je hebt gekozen). Zo kun je zelf je verdere verhaal vormgeven vanuit vertrouwen in jezelf én het kunnen omgaan met moeilijke problemen, zodat je met rust, zekerheid en plezier door het leven kunt gaan!

Waarom schrijftherapie?

Jouw verhaal is het waard om gehoord te worden. Jij bent het waard om gehoord te worden. Verander jouw verhaal en lach op de plekken waar je ooit gehuild hebt. Geef jou je eigen leven terug door fictie leven te geven.

Woorden hebben kracht. Welke woorden gebruik jij?

Door te schrijven over niet-bestaande personages en niet-letterlijke gebeurtenissen die wél emotionele raakvlakken hebben met jou, leer je de emoties te herkennen en verwerken.

  • Bv. een personage creëren dat alles is wat jij niet bent maar zou willen zijn
  • Een personage dat sterke overeenkomsten heeft met jou die je graag zou willen veranderen
  • Een personage dat lijkt op iemand in jouw omgeving waartegen je alles kunt zeggen of doen dat je in het echt niet kunt of (nog) niet durft

Door afstand te creëren omdat het niet letterlijk over jouzelf gaat, is het makkelijker om moeilijke dingen toe te geven, om zonder schaamte te “bekennen”. Acties die je nooit zou uitvoeren en gedachten waar je nooit op zou handelen of zelfs maar hardop uitspreken omdat het “slecht” of immoreel is, is in fictie allemaal geoorloofd.

  • Meemaken hoe het zou zijn om iets wel te zeggen of te doen
  • Een uitlaatklep hebben voor gedachten en gevoelens die anders onbelicht blijven
Onbelichte gedachten en gevoelens kunnen heel goed groeien in het donker. Schrijven werpt er een licht op en dat wat zichtbaar is heeft geen macht over ons. Zoals de schaduwen die ‘s nachts vervormen tot monsters maar zodra je je nachtlampje aandoet, verdwijnen ze. Dan is het gewoon weer de stoel of het kledingrek.

Schrijven stimuleert creatief denken en oplossingen vinden in je eigen leven. Je creëert een helikopter view voor je probleem. Het is makkelijker om oplossingen te bedenken voor een ander, voor iets waar je niet zelf middenin zit.

  • Laat verschillende personages oplossingen bedenken voor een probleem en wees zo creatief mogelijk

Het zorgt voor meer empathie en begrip voor jezelf én je omgeving (wat weer zorgt voor meer begrip voor jou van je omgeving) d.m.v meerdere personages bij elkaar te zetten en de dynamiek te zien.

  • Hoe zou personage A reageren op personage B in deze situatie?
  • Wat als er nog een personage bijkomt?
  • Wat als jij jezelf hiertussen zet?

Schrijfoefening

Beschrijf een negatieve ervaring in korte lijnen.

Herschrijf dezelfde ervaring op een positieve manier met een positieve uitkomst. Hoe had je gewild dat het was gegaan? Gebruik zoveel mogelijk zintuigen en zoveel mogelijk details om het zo echt mogelijk te maken!

Iedere keer wanneer je denkt aan die negatieve ervaring, vervang deze gedachten dan met het positieve beeld. Stil blijven staan bij negatieve ervaringen helpt je namelijk helemaal niet verder maar vergroot alleen maar je negatieve gevoel.

Zelfs als het positieve verhaal niet waar is, kun je je beter gaan voelen door dit aan jezelf vertellen en vergroot je de kans om de volgende keer zo’n ervaring te krijgen omdat je daar op ingesteld bent.

Fictie die je leven verandert!

liefs,